Laudele sunt slujbe bisericesti care se savarsesc in fiecare zi in Biserica Ortodoxa, mai ales in manastiri. Ele sunt in numar de sapte si anume: Miezonoptica, Utrenia cu Ceasul intai, Ceasul al treilea, Ceasul al saselea, Ceasul al noualea, Vecernia si Pavecernita.
   Insusi imparatul David se scula la rugaciune de sapte ori pe zi: "De sapte ori pe zi Te-am laudat, pentru judecatile dreptatii Tale". (Ps. 118, 164) Mantuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos ne indeamna: "Privegheati dar, ca nu stiti cand va veni stapanul casei: seara, la miezul noptii, la cantatul cocosilor sau dimineata". (Marcu 13, 35)
   Bolnavii, care iubesc sfintele slujbe din biserica sau le vor citi acasa dupa putere, vor primi mare dar si mangaiere de la Duhul Sfant. Laudele se gasesc scrise in Ceaslov si in unele carti bogate in rugaciuni. Daca nu vom avea carti sau timp, sa invatam trei psalmi pe de rost, sau macar Psalmul 50 si Crezul si sa repetam pentru fiecare Lauda de cate trei ori rugaciunile incepatoare, Psalmul 50, Crezul si Cuvine-se cu adevarat...; ori sa facem un numar de cate 20-30 de metanii sau inchinaciuni pentru fiecare lauda, dupa obiceiul monahilor. Daca nici acestea nu putem face, sa zicem macar de cate 20-30 de ori pentru fiecare lauda rugaciunea mintii: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul.
   Sa laudam, deci, pe Dumnezeu ziua si noaptea, cum fac ingerii in cer si crestinii evlaviosi pe pamant. Fiecare sa se roage cum poate, numai sa se roage, decat sa vorbeasca de rau pe aproapele sau, sa glumeasca si sa piarda timpul la distractii, la televizor si la lucruri pamantesti.

 Sursa: Mihai Popa - Indrumar pentru restabilirea sanatatii


» Laudele se gasesc si pe SufletOrtodox.ro (Arhiva - Biblioteca Ortodoxa - Audio, video, articole, carti, documente)