S-a spus ca in Psalmi putem gasi "exprimate dorul si tanjirea nerabdatoare dupa prezenta lui Dumnezeu". Contine fara indoiala "rugaciuni si cantece de incredere si lauda pline de bucuri". Intr-adevar, fiecare emotie cunoscuta de catre om este exprimata an termeni frumosi si inspirati (de exemplu: bucurie, manie, pocainta, incredere, chiar si indoiala). Este plin de o emotie pe care nu o poti exprima in cuvinte! Este posibli sa o gasesti exprimata in carte Psalmilor!

   Da-mi voie sa dezvolt aceasta idee. Scopul acestui studiu este de a ne ajuta sa facem asta! In afara de ceea ce s-a spus deja...

De ce sa studiem Psalmii?

   Fiind crestini, ne este poruncit sa utilizam Psalmii: Ep. 5.19; Col 3.16; Iac. 5.13. Astfel, Psalmii sunt folositori pentru a-i aduce laude lui Dumnezeu. Ei mai sunt folositori pentru ca ne invata si confirma ca Isus este Cristosul sau Mesia. Observa cum i-a folosit Isus (Lc 24.44-47) si de asemenea cum i-a folosit Petru in prima sa predica (F. A. 2:25-28, 34-35).

   As sugera prin urmare ca Psalmii sunt capabili sa serveasca si ca:
"Imnul" religios al crestinului care sa ne insoteasca atunci cand ii aducem laude lui Dumnezeu.
"Cartea de rugaciuni" a crestinului in care invatam cum sa ne apropiem de Domnul prin rugaciuni.
"Cartea cu dovezi" a crestinului care sa ne intareasca increderea in Iisus Cristos.
"Ghidul de comportare" al crestinuliu care ne invata cum sa traim vieti sfinte si pline de virtute in fata Domnului.

Sursa: StudiatiBiblia.ro

Psalmul 50:

   Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu.
   Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie.
   Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
   Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste.
    Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
   Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
   Amin.

 
» Psalmi se gasesc pe SufletOrtodox.ro (Arhiva - Biblioteca Ortodoxa - Audio, video, articole, carti, documente)