Rugaciunea inimii sau a mintii (rugaciunea lui Iisus Hristos):

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul !

Rugaciunea inainte de inceputul lucrului


   Doamne Iisuse Hristoas, Fiul lui Dumnezeu, carele prin gura proorocului Tau David ai zis: "Esi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa pana seara". Tu ai zis prin gura fericitului Pavel Apostolul, "ca cel ce nu lucreaza sa nu manance". Dar iarasi Tu ai zis insu-Ti: "Fara de mine nu veti putea face nimic". Doamne, Doamne, ascult din tot sufletul si din toata inima Dumnezeeiestile Tale cuvinte si cu umilinta alergand la bunatatea Ta strig: Doamne ajuta-mi mie pacatosul, cu harul Tau si sa pot savarsi cu pace lucrul pe care il incep, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
    Amin.

Rugaciunea dupa savarsirea lucrului

   Plinire a tuturor bunatatilor Tu esti Hristoase Dumnezeul meu. Umple dara de veselie sufletul meu si ma mantuieste ca un bun si milostiv si de oameni iubitor.
   Amin.

Rugaciuni la vremea mesei

Dimineata, inainte de a te aseza la masa spune rugaciunea:

   Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea mea; pururea lauda Lui in gura mea... Ochii tuturor, Doamne spre Tine nadajduiesc si tu le dai lor hrana la buna vreme. Deschizi Tu mana Ta si saturi pe tot cel viu de bunavointa. Drept este Domnul in toate caile Sale. Aproape este Domnul de toti cei ce-L cheama pe El intru adevar..." (Ps. 33).
   Aliluia, Aliluia, Aliluia.

 

La amiaza, inainte de a te aseza la masa, fa-ti semnul Sfintei cruci si spune:

   Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau. Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Dupa masa de la amiaza, rosteste-ti rugaciunea:

   Multumim Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, ca ne-ai saturat pe noi de bunatatile Tale cele pamantesti. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tai ai venit, Mantuitorule, pace dandu-le lor, asa vino si la noi si ne mantuieste.
   In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
   Amin.

Seara inainte de a te aseza la masa:

   Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul, iar cei ce-l cauta pe Dansul vii vor fi inimile lor in veacul veacului.
   In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
   Amin.

Dupa masa de seara, rosteste rugaciunea:

   Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne intru fapturile Tale. Dat-ai veselie in inima mea din rodul graului, al vinului si al untului de lemn, ce s-au inmultit. Cu pace ma voi culca si voi dormi, ca Tu, Doamne, indeosebi, intru nadejde m-ai asezat.
    In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
   Amin.  

Rugaciune la necazuri si suparari:

   Doamne, viforul necazurilor se ridica asupra mea si ape intrata pana in sufletul meu. Dar intru Tine este toata nadejdea mea. Tu cunosti pricina raului ce ma bantue. La Tine si perii capului meu sunt numarati. La Tine deci scapand cu umilita Te rog, ca cu iubirea Ta de oameni sa departezi de la mine orice rau perzator de suflet. Ajuta-ma Doamne ca sa pot birui toate ispitele ce ma invaluiesc, ca Tu esti intarirea, scaparea si inzbavitorul meu, Hristoase Dumnezeule si Tie Slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.
    Amin.


» Rugaciuni se gasesc si pe SufletOrtodox.ro (Arhiva - Biblioteca Ortodoxa - Audio, video, articole, carti, documente)